maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tykkäävätkö radiokanavat perseestä?


Yksikään taho ei ole tehnyt syvempää analyysiä bilehenkisen TCT:n sanoitusmaailmasta, joten ajattelin avata aihetta bändimme oman analyysin pohjalta. Oman määritelmämme mukaan olemme kokeneet tekevämme Disney-poppia: Lapset ajattelevat, että Lavatanssit -kappale on Frööbelin palikoille ominainen Sutsisatsi-rallatus, kun samaan aikaan jallaahei-huudatus muuttuukin pohjanmaalaisessa kuppilassa kaljaahei-huudoksi, jonka tahtiin teinit ja nuoret aikuiset juhlistavat viikonloppuaan. Vanhemmat ihmiset  puolestaan muistelevat nuoruusvuosien tanssi-iltoja ja kansansyntiä; tanssimista. —Mutta onko tämä viesti mennyt perille?

Kuva on otettu Helsingissä Brewdogin pubin naisten vessasta.
Kuten edellisessä postauksessa asiaa sivusinkin, ensimmäisen albumin tekovaiheessa tuli valehtelematta ajateltua jokaisen sinkkubiisin kohdalla, että "voidaanko näin sanoa". Monesti esimerkiksi voimasanat ja juomalaulumaiset tekstit rajoittavat herkästi kuuntelijakuntaa, syövät elintärkeitä Spotify-striimejä ja mikä pahinta, eväävät mahdollisuudet radiosoittoon. 

Puoli vuotta debyyttialbumin julkaisusta ja istumme jälleen studiossa pohtimassa sanoituksia. "Heee-eei, soratie vie järvelle, tädädättätäädäädää, nyt lähetään landelle.” Mitähän tuohon tädädää-kohtaan keksittäisiin? Kahvia on kitattu jo kolme litraa, vähän kädet tärisee ja pierettää. Studiosessiota on tähän mennessä kestänyt jo viitisen tuntia. Lopulta todetaan, että pelataan änäri-matsi ja mietitään sitten uudestaan. Raivoisan puolituntisen ottelun jälkeen palataan takaisin sorvin ääreen, tuottaja lähinnä ja loput änkeävät keskenään samalle sohvalle. 

Herää ajatus, että eiköhän repäistä ja mietitä samankaltaisia juttuja kuin ”Että mitähän vittua”, joka sai jokaisen kotiäidin purkamaan järkyttyneitä tuntojaan vauva.fi -palstalle ja teinit päästämään ilopissat, koska kirosana. Kohta syntyykin luovin ja nerokkain idea: ”—soratie vie järvelle, näytän persettä duuneille”, mutta onko tämä yhteiskunnallisesta näkökulmasta korrektia kieltä? Pomppaako kirosana mielestäsi kyseisestä lauseesta ja järkyttääkö se sinua? Sallisitko tällaisen biisin soitettavaksi radiossa?

Tämän kysymyksen äärellä vietimme edellisen studiosession ja luultavasti kaksi seuraavaakin sessiota.




2 kommenttia:

  1. Mielestäni tuo perse ei vielä riko radikaalisti mitään rajoja, ei kuitenkaan mikään varsinainen kirosana ole, vain ruma sana ;) Joskin esimerkkiin lauseesta johon se tulisi se sopii kuin nenä päähän :D
    Mutta kunnon kirosanoihin älkää kajotko! Itselläni laski arvostus Sanniin hänen uuden biisinsä jälkeen.. Hän on hyvä laulaja ja hänellä on hyviä kappaleita, mutta mielestäni ei vain kuulu olla niin vahvasti kirosanat osana sellaisia lauluja joita soitetaan lähes joka radiokanavalla ja joita hyvin todennäköisesti lapsetkin kuuntelevat.. Se vain ei sovi minun ajatusmaailmaani. Toki jokaisella on se oma mielipiteensä joka asiaan.
    Sen kuitenkin haluan vielä loppuun sanoa että mielestäni teidän biisit ovat aivan mahtavia olleet tähän saakka! Ikää on yli 20 ja en kaipaa rajumpaa tekstiä ym jotta tykästyisin mihinkään kappaleisiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä vastauksesta! Hyviä pointteja, täytynee pitää nämä mielessä! :)

      Poista